Vila Tugendhat

Nejvýznamnější dílo architekta Miese van der Rohe

_DSD9347

Vila manželů Tugendhatových z let 1929-1930, vznikla na návrh architekta Ludwiga Miesa van der Roha. Obdivuhodná je především svojí nadčasovou architekturou, a proto je jako jediná památka moderní architektury v České republice zapsaná do seznamu UNESCO.

Život architekta Ludwiga Miese se dělí na dvě etapy, evropskou a americkou. Vila byla dílem, které určilo budoucí trendy bydlení. Svůj návrh představil v roce 1928 a vila byla kompletně dokončena včetně zimní zahrady v roce 1930.

Greta Tugendhatová rozená Löw-Beerová, jejíž kořeny sahaly na území Moravy už od 17. století, se podruhé vdala za Frita Tugendhata, s kterým se znala už od raného dětství. Oba se rozhodli natrvalo usadit ve měste Brně. Ještě před uzavřením manželství si nechali vypracovat návrh jejich budoucího domu, dnes známého pod názvem Vila Tugendhat. Poloha, kde dnes vila stoj, se manželům zalíbila již od prvního momentu, kdy ji spatřili, jelikož se jednalo o velmi luxusní stavební parcelu s krásným výhledem na historické Brno. Vila zaujme nejen svým nadčasovým designem, ale také délkou celkové výstavby, která trvala pouhých 14 měsíců. Tugendhatovci žili v domě, s dvěma syny a jednou dcerou z Gretiného prvního manželství, relativně krátce, Smírčí výbor, před nacistickou hrozbou byli nuceni opustit krajinu, nejprve do Švýcarska, poté do Venezuely.

Zařízení, ale i výstavba vily probíhalave velmi luxusním stylu, což dokazují použité materiály, jako například palisandr či makassarský eben. Základní konstrukce vily byla ocelová.  Zvláštností vily bylo právě použití ocele a skla, což představovalo nadčasovost a luxus.

Historie
V roce 1939 vilu zabavilo Gestapo, později ji zapsalo do majetku Velkoněmecké říše. O pár let později, v roce 1945, byla vila využita jako ubytování pro vojáky Rudé armády. Od padesátých let prostory vily sloužily jako rehabilitační centrum pro děti. V roce 1992 bylo ve vile Tugendhat podepsáno rozdělení Československa za účasti Václava Klause a Vladimíra Mečiara. Vlastníkem vily se v roce 1994 stalo Muzeum města Brna. V tomto roce roce byla veřejnosti vila také zpřístupněna. Zapsáná do listiny UNESCO byla v roce 2002. O deset let později prošla vila rozsáhlou rekonstrukci.

Vlastní zážitek z místa
Tato stavba podle mne okouzlí každého návštěvníka. Skvostnou architekturu a vybavení interiéru skvěle doplňuje překrásný výhled na celé Brno, především na hrad Špilberk. Příjemná je také procházka překrásnou zahradou. Při návštěvě památky jsem neustále přemýšlel nad stářím vily a říkal si, že vila nemůže mít více než 15 let, ale opak je pravdou, má již 85 let. Ať už Vás architektura zajímá nebo ne, doporučují památku navštívit všem, kteří chtějí vidět opravdu to NEJ z celého Brna.

Kontakt: http://www.tugendhat.eu/
Jak se dostat k vile: Tramvaj x3 (zastávka Dětská nemocnice),
tramvaj x9 a 11 (zastávka Tomanova),
a autobus číslo 67 (zastávka Schodová)
Bezbariérový přístup: NE
Otevírací doba: Po: zavřeno
Út – Ne: 10:00 – 18: 00
Vstupné: individuálně dle jednotlivých okruhů
GPS souřadnice: 49.2071800N, 16.6160497E

Zdroje:
http://www.tugendhat.eu/

Napsat komentář