Brněnská přehrada

Největší vodní plocha

Brnenska prehrada
Přehrada ležící na severozápadním okraji města Brna láká turisty v každém ročním období. V létě je zde možnost koupání, v zimě bruslení na zamrzlé hladině. Ať už toužíte po turistice, či klidném odpočinku, na přehradě si přijdete na své.

Brněnská přehrada, dříve nazývaná Kníničská, je velká rekreační oblast v Brně-Bystrci. Poskytuje skvělé podnínky pro odpočinek i aktivní turistiku. Příroda v okolí přehrady přímo vybízí k dlouhým procházkách po krásné stezce kolem vody, která je vhodná jak pro pěší výlet, tak cykloturistiku.

Pokud netoužíte po velkých výletech, můžete využít Sokolské koupaliště a pouze relaxovat. V okolí přehrady se také nachází velké množství restaurací a stánků s občerstvením.

Již od roku 1946 funguje na Brněnské přehradě lodní doprava. Můžete se svézt z přístaviště až na Hrad Veveří, který určitě stojí za návštěvu. Lodě jezdí od dubna do října a je to skvělý zážitek pro děti i dospělé.

Ignis Brunensis
Každoročně na přelomu května a června se na přehradě koná mezinárodní přehlídka ohňostrojů. V průběhu asi 14 dnů je na programu cca 5 soutěžních ohňostrojů, které opravdu stojí za shlédnutí. Díky dlouhé tradici této akce je vše skvěle zorganizováno, k dopravě na přehradu je nejlepší využít MHD. Spoje jezdí každou chvíli a vyhnete se složitému parkování. Více o ohňostrojích na přehradě na http://www.ignisbrunensis.cz/.

Fakta o přehradě

  • délka nádrže: 9,3 km
  • zatopená plocha: 259 ha

Historie
Brněnská přehrada byla postavena roku 1940 z důvodu regulace nestabilního toku řeky Svratky a vytvoření zásobárny vody pro město Brno. V roce 1946 byl zahájen provoz lodní dopravy, v této době se také přehrada začala více využívat pro rekreační účely. Roku 1959 původní byla původní Kníničská přehrada přejmenována na Brněnskou a tento název jí zůstal dodnes.

Vlastní zážitek z místa
Výlety na přehradu podnikám velmi ráda a často. Je to skvělé místo na sport i relaxaci. Na pláži si můžete rozložit deku, uspořádat piknik nebo se jen tak vyhřívat na slunci a hned máte pocit, že jsou prázdniny a úžasně si odpočinete. Vřele doporučuji také návštěvu ohňostrojů na konci května. Touto dobou jinak klidná přehrada ožije, atmosféra při ohňostrojích je úžasná. Já osobně si přehlídku ohňostrojů nikdy nenechám ujít.

Kontakt: http://www.brnenskaprehrada.cz/
Jak se dostat k přehradě: tramvaj č. 1, 3 – zastávka Přístaviště
Bezbariérový přístup: Přehrada – ANO
Lodní doprava – některé spoje
Jízdní řád lodní dopravy: http://www.brnenskaprehrada.cz/lode_odjezdy_2015.pdf
Vstupné na loď: http://www.brnenskaprehrada.cz/lode_cenik_2015.pdf
GPS souřadnice: 49.2300539N, 16.5165136E

Zdroje:
http://www.brnenskaprehrada.cz
http://www.prygl.net/

Napsat komentář